Langs de route

Via onze busroute komt u op de mooiste plekjes van onze streek zoals Museum ‘De Koperen Knop’ in Hardinxveld- Giessendam, de autentieke dorpskern van Giessen-Oudekerk, Museum ‘Het Reghthuys’ in Giessenburg en het uitzicht over de Merwede richting de Biesbosch.

Giessenburg

Museum Het Reghthuys is in oktober 1988 opgericht door de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen. Het museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Giessenburg. 

De vereniging heeft, verspreid over drie etages en in verschillende ruimtes, veel voorwerpen uit het verleden van de Giessenstreek tentoongesteld. Naast de vaste collectie worden er in de expositieruimte drie à vier keer per jaar wisseltentoonstellingen gerealiseerd.

>> Halte: “Regthuis”

Hardinxveld-Giessendam

Museum De Koperen Knop is een prachtig cultuurhistorisch museum op de rand van het veenweidelandschap en de industriële rand van de Alblasserwaard. Gevestigd in een kort na de tachtigjarige oorlog gebouwde grote boerenhofstee. Een rijksmonument waar van alles te zien en te doen is.

Het voorhuis is ingericht als deftige negentiende-eeuwse boerenwoning. De voormalige stal is nu een moderne expositieruimte. De etage daarboven is geschikt voor groepsontvangsten, presentaties, vergaderingen en huwelijksvoltrekkingen. Het erf en de tuin bevatten elementen van de historie van de Alblasserwaard. Daar staan ook enkele bijgebouwen.

>> Halte: “De Koperen Knop”

Giessenburg

De Stoomgraanmaalderij is gevestigd in een kenmerkend gebouw dat vanaf afstand al goed te zien is. In het pand zijn bedrijven van één familie te vinden, namelijk familie Boer. Het pand is in 1975 in de familie gekomen.

Naast brocante, bloemen, woonaccessoires, bouwmaterialen, hekwerken herbergen de oude graanschuren ook een museum.

>> Halte: “Maalderij”

Gorinchem

Het Gorcums Museum is gevestigd in de oude stadhuis in hartje Gorinchem. Het museum besteedt aandacht aan hedendaagse kunst. Naast tijdelijke exposities, vond ook de stadscollectie er een onderdak.

Deze collectie geeft een beeld van kunstenaars die in Gorinchem werkzaam waren en van de verschillende stijlen en stromingen die ze vertegenwoordigen. Tegelijkertijd vond de geschiedenis van de stad zijn logische plek in het museum. 

>> Halte: “Melkpad”

Boven-Hardinxveld

Riveer veer Werkendam is de manier om eenvoudig naar de overkant van de Merwede te gaan, Werkendam te bezoeken en te genieten van het uitzicht over de rivier naar de Noordwaard, een natuurgebied tussen de Nieuwe Merwede en de Brabantse Biesbosch en het mekka voor tienduizenden watervogels.

Het voet- en fietsveer vaart dagelijks tussen de haven van Gorinchem, Werkendam en Boven-Hardinxveld.

>> Halte: “Werkendamse veer”